Chlamydia zelftest

chlamydia zelftest

chlamydia zelftest

Elk jaar lopen meer dan 60.000 mensen in Nederland chlamydia op. Je kunt dus met recht zeggen dat deze Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) een hele populaire is… Het is de meest voorkomende, en meest besmettelijke Seksueel Overdraagbare Aandoening die er momenteel is. Bovendien is chlamydia er eentje waarvan je soms pas na geruime tijd merkt (of zelfs soms helemaal niet), dat je ‘m hebt. En vaak met alle vervelende gevolgen van dien.

Wat is chlamydia precies?

Chlamydia is een geslachtsziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De zogenaamde chlamydia trachomatis bacterie.

 Deze bacterie heeft een incubatietijd van 1 tot 4 weken en kan er voor zorgen dat de vruchtbaarheid ernstig wordt aangetast.

Het vervelende aan deze ziekte is dat 70% van de vrouwen en veel mannen geen klachten hebben en er lange tijd mee rond blijven lopen. Dit brengt risico’s met zich mee. Zowel voor de drager van het virus als voor eventuele toekomstige slachtoffers. Door (te) lang met chlamydia rond te lopen kan er een eileiderontsteking en –verkleving bij vrouwen en een bijbalontsteking bij mannen ontstaan.

Symptomen Chlamydia

Zoals al gemeld zijn er vaak geen klachten, maar als die er wel zijn, zijn dat vaak pijn bij plassen, afscheiding
, pijn bij het vrijen
, pijn in je onderbuik
,  tussentijdse bloedingen en pijn in de balzak. Zie ook: symptomen Chlamydia

Chlamydia test?

Er zijn verschillende manieren om hier achter te komen. Allereerst kan je jezelf laten testen bij de huisarts of een (anonieme) test doen bij het GG&GD.

U kunt zich laten testen bij de GGD op locatie, of u kan onderaan deze pagina een Chlamydia Zelftest bestellen. Deze test is geschikt voor het nemen van een sample vanuit de baarmoederhals, en is dus alleen geschikt voor vrouwen.

Screening van chlamydia

In sommige delen van het land zijn er de afgelopen jaren screenings opgezet onder mannen en vrouwen tussen de 16 en 29 jaar om de ziekte te monitoren en er zodoende tijdelijk bij te zijn. Helaas hebben deze screenings niet of onvoldoende resultaat gehad.

Behandeling van chlamydia

Omdat chlamydia een bacterieel virus is, kan het uitstekend met antibiotica worden behandeld. Een van de meest populaire middelen is Zithromax. Zithromax is een medicijn dat bestaat uit de werkzame stof azitromycine. Dit zorgt ervoor dat de bacterie die chlamydia veroorzaakt niet vermenigvuldigt. De behandeling bestaat uit een korte kuur van enkele dagen.

Andere middelen die vaak worden voorgeschreven en min of meer op de zelfde manier de bacterie bestrijden zijn: Doxycycline, Amoxicilline, Erythromycine en Claritromycine. Raadpleeg eerst uw arts als u niet weet welk medicijn voor u het meest geschikt is.

Voorkomen van chlamydia

Chlamydia kan, net als andere SOA’s, eenvoudig worden voorkomen door met een condoom te vrijen. Heb je al langer een vaste partner en willen jullie zonder condoom vrijen, doe dan even een test om er zeker van te zijn dat geen van beiden besmet is.