De incubatietijd van chlamydia

26 maart 2013

uw huisarts over incubatietijd

uw huisarts over incubatietijd chlamydia

Chlamydia staat ook wel bekend als ‘de stille ziekte’. Dit omdat veel mensen helemaal geen klachten krijgen door de ziekte. De incubatieperiode van chlamydia is dan ook enorm moeilijk in te schatten. Er schijnt zelfs bij driekwart van de vrouwen geen symptomen te zijn.

Bij mannen ligt dit aantal een stukje lager, namelijk 25%. Met de incubatietijd bedoelen we de periode tussen de besmetting en de eerste symptomen. Uit onderzoek is gebleken dat de incubatietijd van chlamydia tussen de 12 en 45 dagen ligt.

Hoe wordt chlamydia overgedragen?

Chlamydia behoort tot de seksueel overdraagbare aandoeningen (ook wel bekend als SOA). Deze SOA kan overgedragen worden door

  • onbeschermd seksueel contact met de anus of vagina van iemand die besmet is.
  • Ook orale seks kan zorgen voor een besmetting met chlamydia.
  • Ook een kind kan geboren worden met chlamydia, door middel van overdracht door de moeder. Dit kan echter verholpen worden door de juiste medicijnen tijdens de zwangerschap. Hierbij moet de moeder natuurlijk wel weten dat zij lijdt aan de gevolgen van chlamydia.
  • Er zijn ook gevallen bekend, waarmee de overdracht is plaatsgevonden door het brengen van de vingers naar de ogen na het aanraken van het geslacht. Dit is echter zeer zeldzaam.

Het gevaar van chlamydia

Natuurlijk brengt chlamydia meerdere gevaren met zich mee.

  • Bovenal de kans om anderen te besmetten, vaak zonder dit zelf te weten.
  • Naast dit gevaar kent deze ziekte ook veel gevaren voor het eigen lichaam. Chlamydia staat er vooral om bekend om ontstekingen te veroorzaken, deze gaat altijd gepaard met hoge koorts (38 graden en hoger). Bij mannen gebeurt dit vaak bij de bijbal, wat zelfs kan uitstraling naar de lies. Door de zwellingen zal er veel pijn optreden.
  • Bij vrouwen ontstaat er vaak een ontsteking in het baarmoedervlies. In ernstige gevallen kan dit zelfs meer kans geven op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Ook kunnen de eileiders ontstoken raken, wat kan resulteren in een verminderde vruchtbaarheid en zelfs in het overlijden van het kindje.
  • Daarnaast kan de moeder chlamydia overbrengen op het kind, hierdoor kan deze ter wereld komen met meerdere ontstekingen. Longontstekingen en oogontstekingen zijn het meest voorkomend bij chlamydia.

Doordat de symptomen van chlamydia vaak niet worden waargenomen, ben je je er vaak niet van bewust dat bovenstaande gevaren al aan de gang zijn.

Chlamydia behandeling

Als je er bij een (zelf)test achterkomt dat je chlamydia hebt, dan kun je online het medicijn Zithromax bestellen om je chlamydia te behandelen.

Nog geen reacties, bent u de eerste?

Leave a comment