Testen op SOA

24 juli 2013

veilig vrijen en testen op soa

veilig vrijen en testen op soa

Zoals je hebt kunnen zien, vind je op deze site informatie over de geslachtsziekte Chlamydia. Uiteraard is dit belangrijke informatie, want wie wil nou een ziekte hebben die grote consequenties kan hebben op de gezondheid en het seksuele leven? Niemand natuurlijk!

Maar uiteraard is Chlamydia niet de enige geslachtsziekte die aandacht verdient. Ook zijn er andere ziekten waaraan aandacht moet worden gegeven. “Geslachtsziekten” klinkt eigenlijk als een vies woord. Daarom worden het ook wel eufemistisch de “venerische ziekten” genoemd. Dit woord komt van Venus, de godin van de liefde, en suggereert dus ziekten die opgelopen kunnen worden door het bedrijven van de liefde. Hoe je het ook noemt, uiteraard wil je zo snel mogelijk weten wat je hebt, en nog veel belangrijker, hoe je er weer vanaf komt.

Daarom geven we je hier achtergrond informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Testen en getallen

Er zijn grofweg twee redenen aan te voeren voor de verspreiding van SOA’s:

  • onveilige seks en
  • het niet laten testen op SOA’s zodat je eigenlijk niet weet of je er een hebt.

Uiteraard is veilige seks, zeker met een partner waarvan je niet weet of hij of zij een SOA heeft, altijd aan te raden. SOA’s zijn namelijk besmettelijk. Maar daarnaast is je niet of te laat laten testen een probleem. Twee belangrijke factoren die hierin meespelen zijn schaamte en angst. Omdat velen bang zijn om een ziekte op te lopen wordt er dikwijls voor gekozen om de ogen voor de realiteit te sluiten, terwijl schaamte voor een onderzoek ook mensen ervan weerhoudt.

Maar uiteindelijk is het veel verstandiger je wel te laten testen. Want veel SOA’s kunnen namelijk makkelijk door middel van een kuur worden verholpen. Daarnaast is schaamte eigenlijk helemaal niet nodig. Wist je bijvoorbeeld dat per jaar ongeveer 100.000 mensen een SOA oplopen? En aangezien een bepaald gedeelte van de geteste personen een SOA heeft, kun je er makkelijk van uitgaan dat honderdduizenden per jaar worden getest. Je huisarts of een arts van de GGD zal dus echt niet opkijken als je vraagt om een test.

Hoe om te gaan met SOA’s

Het is eigenlijk altijd verstandig om je met enige frequentie te laten testen. Daarnaast zijn er symptomen waarop je kunt letten. Bij zowel mannen als vrouwen worden vaak dezelfde klachten waargenomen. Daarbij moet je vooral denken aan

  • pijn aan of pus uit de penis of vagina.
  • Opgezwollen klieren in de liezen,
  • pijn aan de teelballen,
  • pijn in de onderbuik of
  • pijn bij het vrijen zijn ook verdacht.
  • Wratjes, zweertjes of blaasjes bij of op de genitaliën zijn vaak ook een indicatie dat er iets mis is.

Ga daarom altijd naar een arts indien je klachten hebt. Eventueel negatieve aspecten van het testen, zoals de angst en de schaamte, zijn echt veel kleiner dan de positieve kanten. Je SOA kan in veel gevallen goed en adequaat worden behandeld en je zorgt ervoor dat je je lichaam geen onherstelbare schade toebrengt. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je eventuele toekomstige sekspartners beschermt wanneer je zeker weet geen SOA’s te hebben.

Zelftesten en online medicijnen bestellen

In sommige gevallen – zoals je ook op deze site hebt kunnen zien – zijn er zelftesten op de markt. Bovendien zijn er ook online medicijnen te verkrijgen. Zo is er bijvoorbeeld het middel “Zithromax” waarmee je zelf een infectie met Chlamydia kunt bestrijden. In ieder geval is er geen reden om je niet te laten testen. SOA’s wilt natuurlijk niemand hebben en hoe meer mensen zich laten testen, hoe kleiner de verspreiding ervan.

Nog geen reacties, bent u de eerste?

Leave a comment